Grundkurs i blixtfotografering

Karta Otillgänglig

Datum
2017-03-29
Max antal deltagare
10
Pris
0,00 kr

Kategorier


Grundkurs i blixtfotografering

Grundläggande kurs i hur du använder små ”vanliga” blixtar och hur du ljussätter ditt motiv. Låt inte bristen på ljus begränsa dig utan var kreativ med små enkla verktyg och blixt.

Ljus är för oss som fotograferar den absolut viktigaste råvaran. Spelar ingen roll hur fin kamera du har och hur bra motivet är, om inte det rätta ljuset finns kommer aldrig bilden få det där lilla extra och bli så där superbra som du vill ha den. Mycket ljus gör att det i regel blir en hel del enklare men kvalitet och typen av ljus är oftast ännu viktigare. Med blixt kommer du alltid ha tillräckligt med ljus och dessutom kan du styra det och få precis det ljus du vill ha. Hårt eller mjukt, från sidan eller rakt på, svarta eller upplättade skuggor, grönt, gult eller bara vanligt vitt, mörk eller ljus bakgrund…

Med lite grundläggande kunskap och några enkla verktyg kommer du kunna göra underverk. Och det räcker ofta med ganska enkla saker. Med den uppfällbara blixten i kameran kan du gör en hel del, med lös blixt som du sätter på kameran kan du göra massor och med ett par blixtar och några enkla tillbehör kan du göra nästan vad som helst. Med möjligheterna som blixten ger blir det väldigt kreativt och roligt att fotografera och det behöver inte heller vara speciellt svårt.

Under den här kursen lär du dig hur du hanterar och utnyttja både befintligt ljus men framför allt hur du med blixt styr upp det precis som du vill. Ganska snart kommer du se att blixtljus inte behöver vara så tråkigt och platt som det ofta blir utan det kan vara precis så stämningsfullt, dramatiskt eller enkelt som du vill ha det. Efter att tillsammans gått igenom hur saker fungerar får du möjlighet att med en rad olika övningar lära dig att göra det i praktiken. Vi blandar friskt mellan teori, praktiska övningar i grupp, diskussioner samt titta på bilder. Vi kommer att köra den 9/3, 23/3 samt 30/3

Förkunskaper
Det är bra om du har lite koll på den grundläggande tekniken och de vanligaste begreppen runt kameran. Ex. hur det funkar med vitblans, tid, bländare, m.m. Har du några luckor är det så klart inga problem utan de ser vi till att försöka täppa till dem på vägen. Blixt, m.m. behöver du inte ha någon som helst koll på, det fixar vi där.

Utrustning
Ta med systemkamera eller en kompaktkamera med blixtsko och möjligheter till manuella inställningar. Vi har alla de blixtar, tillbehör, m.m. som behövs för att alla ska hinna prova och testa. Men har du egen blixt, m.m. bör du så klart ta med den och få hjälp med hur just den fungerar med din kamera.

Kursinnehåll
Vi börjar med lite teori och information kring vilka inställningar och parametrar som är viktigast vid blixtfotografering. Men ganska snart går vi direkt vidare och ser vad vi kan göra med blixten sittande på kameran (betydligt mer än vad de flesta tror).

Efter det varvar vi med mer information kring teorier och några av de vanligaste verktygen för att sedan flytta blixten från kameran och och grupper praktiskt se hur vi får en helt annan frihet att belysa motivet. Nästa steg är att se vad som händer om vi lägger till ytterligare en blixt eller blandar in befintligt ljus. Ganska snart har vi total kontroll av ljuset i bilden.

Vi kommer även gå igenom de vanligaste tillbehören, vilka som är nödvändiga och vilka som du kanske klarar dig utan. Du kommer se att det inte behöver kosta skjortan att få till en liten ministudio som du både kan använda hemma i vardagsrummet eller ute blandat med befintligt ljus.


Den här resan är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Anmälan görs på deras sida. Kicka här så hoppar du vidare dit.

Anmälan

Bokningen är stängd för detta evenemang.